Pierre Richard
Povolání: herec
Věk: 74
Datum narození: 16. 08. 1934
Místo narození: Valenciennes, Nord-Pas-de Calais, Francie
Znamení: Lev
Pierre, *16.8.1934 (Valenciennes, Francie), vlastním jménem Pierre – Richard Maurice Charles Leopold de Fays, francouzský filmový a divadelní herec a režisér. Pochází z bohaté průmyslnické rodiny. Od mládí toužil po divadle, ale na nátlak rodičů studoval školu pro rehabilitační pracovníky. Ve dvaceti letech začal navštěvovat herecké kurzy Jeana Vilara a Charlese Dullina a s několika dalšími herci vystupoval v pařížských kabaretech (kvůli svému rozhodnutí stát se hercem se dokonce rozešel s částí své rodiny).
Počátkem 60. let se spojil s Victorem Lanouxem, s nímž psal a interpretoval vlastní komické skeče, a v roce 1962 se poprvé objevil v zábavném televizním pořadu. V témže roce také absolvoval svůj filmový debut, a to v československém snímku Poslední etapa, v němž si zahrál francouzského cyklistického závodníka. Občas hostoval v recitálech písničkáře Georgese Brassense.

Po několika menších rolích se počátkem 70. let začal prosazovat jako komik, jenž svým smyslem pro osobitý humor a gag navazoval na klasiky němé grotesky, a postupně se stal hvězdou bláznivých komedií, v nichž rozvíjel postavu smolařského a nemotorného naivky a snílka, který nevědomky všechno komplikuje, ocitá se v absurdních situacích a způsobuje jednu pohromu za druhou. Některé jeho groteskní kreace mají i dramatický až tragický rozměr (Hračka), bravurně však dokázal zvládnout i zcela vážné role (např. v dramatu Šachová partie). Do širšího povědomí se zapsal v roce 1970 komedií Roztržitý, která je i jeho režijním debutem. Mimořádnou popularitu mu v první polovině 70. let zajistily úspěšné komedie Yvese Roberta Velký blondýn s černou botou a Návrat velkého blondýna, ve kterých si zahrál houslistu omylem považovaného za rafinovaného špióna a které odstartovaly jeho úspěšnou kariéru oblíbeného herce, jenž měl velkou zásluhu na vzniku nejlepších francouzských komedií, z nichž některé i sám režíroval. Často spolupracoval se známým režisérem Francisem Veberem (např. komedie z 80. let Kopyto, Otec & otec a Uprchlíci, v nichž mu byl navíc rovnocenným partnerem Gérard Depardieu).

V posledních letech se věnuje spíše divadlu a také pěstování vinné révy. Je též majitelem pařížské restaurce Au pied de chameau a hausbótu na Seině a otcem synů Oliviera a Christopha, kteří se živí hudbou. Je třikrát rozvedený, od počátku devadesátých let žije s mnohem mladší partnerkou Aichou. V roce 1996 byl oficiálním hostem MFF v Karlových Varech, v roce 2006 obdržel francouzskou cenu César za celoživotní herecké výkony.
FilmografieJako herec2008 - Paříž 36 hraje .... Pan Rádio
2006 - Essaye-moi hraje …. Le père d'Yves-Marie
2006 - Zmije hraje .... Cendras
2005 - Kaktus hraje .... Christian
2004 – Transit
2003 - Robinson Crusoe [TV film] hraje .... Robinson Crusoë
2000 - Léto ztracených polibků (27 Missing Kisses) hraje ….. kapitán
2000 - Bez rodiny [TV film] hraje .... Vitalis / Vitalo Pedrotti
1996 - Tisíc a jeden recept zamilovaného kuchaře [hraje]
1995 - 1001 recept zamilovaného kuchaře [hraje]
1994 - Šachová partie hraje .... Ambroise
1991 - Snít můžeme vždycky hraje .... Charles de Boisleve
1990 - Vítejte na palubě (Bienvenue à bord!) hraje…. The Hitchhiker
1988 - Nalevo od výtahu (À gauche en sortant de l'ascenseur) hraje…. Yann Ducoudray
1986 - Uprchlíci hraje .... Francois Pignon
1984 - Dvojče hraje .... Matthias Duval
1983 - Otec a otec [hraje .... François Pignon
1983 - Seber si svých pět švestek hraje .... Pierre Cohen
1981 - Kopyto hraje .... François Perrin
1980 - Rána deštníkem (Coup du parapluie, Le) hraje…. Grégoire Lecomte
1980 - To já ne, to on hraje .... Pierre Richard
1979 - A kdyby zůstal jenom jeden, tak to budu já [hraje]
1978 - Útěk (Carapate, La) hraje…. Jean-Philippe Duříc
1978 - Jsem nesmělý, ale léčím se (Je suis timide... mais je me soigne) hraje…. Pierre Renaud
1976 - Hračka (Jouet, Le) hraje….. François Perrin
1976 - Všechno uvidíme (On aura tout vu) hraje…. Francois
1975 - Náhradník hraje .... Pierre Vidal
1975 - Trop c'est trop [hraje]
1974 - Hořčice mi stoupá do nosu (Moutarde me monte au nez, La) hraje…. Pierre Durois
1974 - Juliette a Juliette hraje .... Bob Rozenec
1974 - Mrak v zubech hraje .... Prévot
1974 - Návrat velkého blondýna (Retour du grand blond, Le) hraje…. François Perrin
1973 - Nevím nic, ale řeknu všechno (Je sais rien, mais je dirai tout) hraje.. Pierre Gastié-
Leroy
1972 - Velký blondýn s černou botou (Grand blond avec une chaussure noire, Le)
hraje…. François Perrin
1972 - Život plný malérů (Malheurs d'Alfred, Les) hraje…. Alfred Dhumonttiey
1970 - Roztržitý hraje .... Pierre Malaquet
1968 - Alexandr šťastný [hraje]
1967 - Idiot v Paříži hraje .... tajný spoluhráč
1962 - Poslední etapa hraje .... Castel
1958 - Milenci z Montparnassu hraje .... student malířství
Jako režisér1991 - Snít můžeme vždycky
1980 - To já ne, to on
1978 - Jsem nesmělý, ale léčím se (Je suis timide... mais je me soigne)
1973 - Nevím nic, ale řeknu všechno (Je sais rien, mais je dirai tout)
1972 - Život plný malérů (Malheurs d'Alfred, Les)
1970 - Roztržitý
Jako scénárista1991 - Snít můžeme vždycky
1980 - To já ne, to on
1978 - Jsem nesmělý, ale léčím se (Je suis timide... mais je me soigne)
1974 - Hořčice mi stoupá do nosu (Moutarde me monte au nez, La)
1973 - Nevím nic, ale řeknu všechno (Je sais rien, mais je dirai tout)
1972 - Život plný malérů (Malheurs d'Alfred, Les)
1970 - Roztržitý